OKTOBER

De maand oktober is in de Kerk niet alleen de rozenkransmaand, maar ook de wereldmissiemaand. In het weekend van 19 en 20 oktober vieren we wereldmissiedag. Het is een dag van wereldwijde verbondenheid tussen geloofsgemeenschappen. Nederland gaf en geeft veel financiële en materiële steun aan de missielanden. En talloze missionarissen, zowel vrouwen als mannen zijn vanuit onze streek gezonden naar de missie.

Één van de missionarissen uit onze samenwerkende parochies is pater Jean Slenter SCJ, priester van het H. Hart van Jezus en geboren in Terlinden. Als missionaris was hij werkzaam in Belgisch Congo en werd daar op 33 jarige leeftijd vermoord. Zestig jaar geleden, op 27 november 1964, zagen ooggetuigen hoe hij en zes medebroeders door rebellen werden meegenomen en opgesloten in de gevangenis van Bafwasende. Even later hoorden ze schoten, waarschijnlijk de fusillade. Geen van hen is ooit terug gevonden, ondanks intensieve opsporingen.

De Wereldmissiemaand herinnert ons er aan dat we een wereldkerk zijn. Maar wie geeft aan wie? In onze streek zien we dat het aantal katholieke allochtone geloofsgemeenschappen groeit. Hun vitaliteit kan een impuls geven aan de lokale parochiegemeenschap. Intussen is het merendeel van de priesterstudenten in Nederland van buitenlandse komaf.

Ze ervaren dat wij in West-Europa materieel rijk zijn, maar vaak spiritueel arm. Dat is in hun land of streek van herkomst vaak omgekeerd. De wereldkerk kan ons helpen rijkdom en armoede te delen. Wat deelt of geeft u?

Kapelaan Dassen