W W J D  !?

Afgelopen schooljaar hebben ruim vijftig jongeren van Groep 8 uit ons Parochieverband het Sacrament van het Heilig Vormsel ontvangen. Zeker als het op het einde van hun Basis-schooltijd is, een heel toepasselijk sacrament: Ze zijn op het punt van een overstap naar meer eigen verantwoordelijkheid, naar het nemen van eigen beslissingen. Naar het antwoord op de vraag:

Door wie laat ik mij leiden in de keuzes die ik maak?

Zelf heb ik weer de jongeren van Banholt, Mheer, Noorbeek en  St.Geertruid mogen voorbereiden.
Aan het begin van de eerste les schrijf ik dan met grote letters op het bord: W W J D .
Ze mogen dan raden naar de vier engelse woorden, waar deze afkorting naar verwijst.
Met enige hulp komen ze er dan achter: WHAT WOULD JESUS DO oftewel: wat zou Jezus doen ?  In de lessen gaan we dan in op die vraag: Wat doe je bij het maken van keuzes:
Spijbelen of niet ? Meedoen met het pesten van een medeleerling of niet ? Ingaan op de uinodiging om in de fietsenstalling te blowen of niet ? Bij het Kruidvat die eyeliner in mijn zak steken of niet ? En de leerlingen kunnen deze vragen perfect aanvullen.

Naar aanleiding van verhalen over Jezus, die altijd koos voor het goede, de liefde, vergeving en opkomen voor de zwaksten proberen we dan naar onze eigen keuzes te kijken.
En dan stilstaan bij Zijn Heilige Geest, die we in het Vormsel ontvangen: Hij fluistert ons steeds weer met zachte stem in: “What would Jesus do ?”

Misschien een tip voor ons allemaal: vaker luisteren naar die stem: WAT ZOU JEZUS DOEN ? Ik wens u allen een mooi en gezegend nieuw schooljaar/werkjaar toe!

pastoor Tervoort